Hammadde temininde ve tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar ve girdi fiyatlarındaki beklenmeyen artışlar dikkate alınarak 22 Ocak 2022 tarihli ve 31727 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7351 sayılı Yasa ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nda telafi edici bir düzenleme yapılmıştır. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/01/20220122-1.htm
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na eklenen Geçici 5’inci madde ile belirlenen şartları taşıyan mal ve hizmet alımı ve yapım işlerine ilişkin kamu ihale sözleşmelerinde “ek fiyat farkı verilmesi” ve “sözleşmenin devri” imkânı getirilmiştir.
Anılan yasa maddesi genel çerçeveyi belirlemiş olup uygulamaya ilişkin kapsam ve esasları belirleme konusunda Cumhurbaşkanı’na geniş bir yetki tanınmıştır.
Buna göre ek fiyat verilmesi ile ilgili uygulamanın kapsamının, hangi sözleşme türü, ürün ve girdi bazında ek fiyat farkı verilebileceğinin, hesaplamada uygulanacak endeksin, gerek ek fiyat farkı verilmesine ve gerekse sözleşmenin devrine ilişkin esas ve usullerin Cumhurbaşkanı tarafından tayin ve tespit edilmesi kabul edilmiştir.
Belirtilen hususlara ilişkin Kararnamesi henüz yayımlanmamış olup 22.01.2022 tarihinde yürürlüğe giren Geçici 5’inci madde çerçevesinde yapılacak talep ve uygulamalar için Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanacak düzenlemenin beklenmesi gerekmektedir.
Geçici 5’inci Madde’de Öngörülen Koşullar
Ek Fiyat Farkı Verilmesine İlişkin İmkândan Yararlanma Koşulları:
İhale dokümanında fiyat farkı verilmesine ilişkin hüküm bulunmasa dahi Sözleşmenin;
- İhalesi 01/12/2021 tarihinden önce yapılmış,
- Türk Lirası üzerinden bağıtlanmış,
- Geçici 5’inci maddenin yürürlük tarihi olan 22.01.2022 tarihinden önce fesih ya da tasfiye yoluyla sona ermemiş,
- Geçici 5’inci maddenin yürürlük tarihi olan 22.01.2022 tarihinden önce fesih ve tasfiye edilmeksizin kabulü/geçici kabulün yapılmış
olması gerekmektedir.
Bu koşulların varlığı halinde, yüklenicinin talebi ve İdarenin de uygun görmesi üzerine “1/7/2021 ile 31/12/2021 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) gerçekleştirilen kısımlar için” yüklenici/tedarikçiye sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkına ilave olarak ek fiyat farkı verilmesi mümkün olabilecektir.
Buna karşılık; ihale tarihi 01.12.2021 tarihinden sonra olan ya da ihale tarihi 01.12.2021 tarihinden önce olsa bile 22.01.2022 tarihinden önce fesih veya tasfiye edilen sözleşmelere fiyat farkı verilemeyecek, yabancı para cinsinden yapılan sözleşmeler de diğer koşulları taşısa dahi Geçici 5. Madde kapsamında ek fiyat farkı imkanından yararlanamayacaktır.
Ek Fiyat Farkının Hesaplanmasında;
- 1/7/2021 ile 30/11/2021 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) ihalesi yapılan işlerde ihale tarihinin (son teklif verme tarihi) içinde bulunduğu aya ait endeks,
- 1/7/2021 tarihinden önce ihale edilen işlerde ise 2021 yılı Haziran ayına ait endeks
temel endeks olarak kabul edilecek ve sözleşme fiyatları kullanılacaktır.
Sözleşme Devrinin Koşulları:
Geçici 5’inci madde kapsamında devredilecek sözleşmenin;
- İhalesinin 01/12/2021 tarihinden önce yapılmış,
- Türk Lirası üzerinden bağıtlanmış,
- Geçici 5’inci maddenin yürürlük tarihi olan 22.01.2022 tarihinden önce fesih ya da tasfiye yoluyla sona ermemiş,
- Geçici 5’inci maddenin yürürlük tarihi olan 22.01.2022 tarihinden önce fesih ve tasfiye edilmeksizin kabulü/geçici kabulün yapılmış,
- Yüklenicinin talepte bulunmuş olması
gerekmektedir.
- Devir alacaklarda devir tarihi itibarıyla ilk ihaledeki şartlar aranacaktır.
- Ancak yüklenicinin ortak girişim olması ve ortaklar arasında devir veya hisse deviri yapılması halinde ilk ihaledeki yeterlik şartları aranmayacaktır.
Bu şartların varlığı halinde sözleşmenin devrine onay verip vermemek İdarenin takdirindedir.
İdare Sözleşme Devrine Onay Verdiği Takdirde;
- Devreden yüklenicinin İdaredeki teminatı iade edilecektir.
- Sözleşme devrinden damga vergisi alınmayacaktır.
- Devirden kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmayacak, örneğin 4735 sayılı Kanunun 16. maddesinde yer alan, sözleşmenin devredildiği tarihi takip eden üç yıl içinde aynı yüklenici tarafından başka bir sözleşmenin devredilemeyeceği veya devir alınamayacağı şeklindeki kısıtlama söz konusu olmayacaktır.
- Devreden yüklenici devir tarihine kadar gerçekleştirdiği işler ya da imalatlar ile 01/07/2021 ile 31/12/2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen kısımlara ilişkin ek fiyat farkı dışında idareden herhangi bir mali hak talebinde bulunamayacaktır.
4735 sayılı Yasa Kapsamındaki kamu ihale sözleşmelerinde ek fiyat verilmesi ve sözleşme devrine ilişkin Geçici 5’inci madde ile getirilen düzenleme bunlardan ibaret olup ek fiyat farkı verilmesi ve sözleşmenin devri dair Geçici 5’inci madde uygulamasına Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek kapsam, usul ve esaslar dahilinde gerçekleşebilecektir.
Cumhurbaşkanı Kararı; “4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 5 inci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar” adı altında 24.02.2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Esaslara ilişkin bilgilendirme yazımız; “Ek Fiyat Farkı Verilmesine ve Sözleşmenin Devrine İlişkin 5203 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı RG’de Yayımlandı” başlığı altında sitemize eklenmiştir.
Bu not sadece bilgilendirme amaçlı olup hukuki görüş içermemektedir. Bu bilgi notundaki konulara ilişkin bir sorunuz olması halinde lütfen bizi arayınız
Write a comment: