Avukatlar ücretsiz dava alabilirler mi?
Hayır. Avukatlık Kanunu madde 164 /f. 4 uyarınca avukatların kural olarak ücretsiz dava almaları yasaktır. Ancak çok istisnai hallerde Baro Yönetim Kurulu’na bildirimde bulunulması suretiyle ücretsiz dava alınabilir. Aksi haller yine avukatın vergi ve disiplin açısından sorumluluğunu doğuracaktır.
Hukuk büromuzda çok elzem durumlarda ve sınırlı sayıda pro bono dosyalar alınmaktadır.
Avukatlık ücreti ödemesem, davayı kazandığım takdirde karşı tarafın ödeyeceği vekâlet ücretini alsanız olmaz mı?
İki türlü vekâlet ücreti bulunmaktadır:
Birincisi; avukat ile vekil arasında kararlaştırılan vekalet ücretidir. Bu ücret “vekâlet” ilişkisi çerçevesinde yapılan bir sözleşmeye dayanmakta ve tarifelerin altında kalmamak şartıyla serbestçe kararlaştırılmaktadır. Bu ücret, Vergi kanunları açısından serbest meslek kazancı olarak vergilendirilmektedir.
İkincisi ise, dava kazanıldığında ya da icra takibi yapıldığında karşı taraftan tahsil edilen vekalet ücretidir. 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun “Avukatlık ücreti” başlıklı 164’üncü maddesinde “dava sonucunda verilen karara dayanılarak tarifeye göre karşı tarafa yüklenilecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez”. Denilmekte ve bu kanun hükmü hem müvekkili ve hem de avukatı bağlamaktadır.
Dolayısıyla müvekkil avukat ilişkisi kapsamında alınması gereken ücreti almamak ve karşı tarafa yüklenen vekalet ücretine mahsup etmek avukat açısından disiplin suçu ve vergi açısından sorumluluk doğurmaktadır.
Avukatlık ücretini belirleyen kurallar nelerdir?
Avukatlık ücretinin asgari sınırını belirleyen 2 çeşit tarife bulunmaktadır.
Birincisi; “Türkiye Barolar Birliği’nin Asgari Avukatlık Ücret Tarifesi” Bu tarife, “mahkemelerce dava sonunda davayı kaybeden karşı tarafa yükletilmesi gereken avukatlık ücretinin asgari sınırını belirler.
İkincisi ise her Baronun kendi mensupları açısından vekil -müvekkil arasındaki ilişkilere uygulanmak üzere belirlediği Tavsiye Niteliğinde Asgari Ücret Tarifesidir. (Örnek; Avukat– İş Sahibi Arasındaki En Az Ücret Çizelgesi) Bu tarife de o baroya kayıtlı avukatların müvekkilleri ile arasındaki sözleşmedeki ücretin en alt sınırını belirler.
Her iki tarife her yıl için yeniden belirlenir.
Her hukuk bürosu ya da avukat Tarifelerde gösterilen asgari sınırın altında olmamak ve yasal sınırlar içerisinde kalmak kaydı ile işin karmaşıklığına ve özelliklerine göre kendi ücret tarife ve politikalarını belirlemekte serbesttir.
Hukuk büromuzun koşullarını öğrenmek için bizimle temasa geçebilirsiniz.
Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi altında vekâlet ücreti kararlaştırılabilir mi?
Hayır. Avukatlık Ücreti Asgari Ücret Tarifesinin altında bir ücret alınamaz. Avukatlık Kanunu’nun 164/ f. 4 maddesine göre Avukatlık Asgari ücret tarifesi altında vekâlet ücreti kararlaştırılması yasak olup aksi haller avukatın vergi ve disiplin açısından ceza almasına sebep olur.
Hangi Anonim Şirketler ve Kooperatiflerde avukat bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır?
Avukatlık Kanunu m.35/3’e göre; Türk Ticaret Kanunu’nun 272’nci maddesinde öngörülen esas sermaye miktarının beş katı (mevcut durumda 250.000 TL) veya daha fazla esas sermayesi bulunan Anonim Şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan Yapı Kooperatifleri bir baroya kayıtlı olan bir avukat ile yazılı ve kanun ile kapsamı belirlenmiş bir sözleşme yapmak zorundadır.
Avukat Bulundurma Zorunluluğuna uyulmaması halinde Anonim Şirket ve Yapı Kooperatifleri hangi yaptırımlar ile karşılaşır?
Avukat bulundurmakla zorunlu esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan Anonim Şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan Yapı Kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmazlar ise Avukatlık Kanunu m. 35/f.3 uyarınca;
“Cumhuriyet Savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir.”
Avukat bulundurma zorunluluğuna uyulup uyulmadığı nasıl denetlenmektedir?
Barolar Avukat bulundurmakla zorunlu esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan Anonim Şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan Yapı Kooperatiflerine resmi yazı göndererek, avukatlık sözleşme örnekleri ile avukatın her ay kestiği serbest meslek makbuzlarının örneklerini talep etmekte, aykırı durumlarda yasal işlem başlatmaktadırlar.
Avukat bulundurma zorunluluğu kapsamında tarifelerin altında ücret kararlaştırılabilir mi?
Hayır. Avukat bulundurmakla zorunlu esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan Anonim Şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan Yapı Kooperatifler ile avukatın yapacağı Avukatlık Sözleşmesi ücret açısından belirli kurallara bağlıdır. Asgari Ücret Tarifeleri altında avukatlık ücreti kararlaştırılması hem Avukat açısından hem de müvekkil Şirket ve kooperatif açısından yasaktır.
Tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, Asgari Ücret Tarifesine ilişkin Tebliğ madde 1/3 uyarınca Tarife hükümleri üzerinden yapılmış olarak kabul edilir. Bu halde avukat disiplin ve vergi cezaları ile de karşılaşabileceği gibi ilgili şirket ya da kooperatif de idari para cezası ile karşılaşacaktır.
Avukatlar Danışmanlık Ücreti Alıyorlar mı?
Evet. Tıpkı doktorlar ve diğer serbest meslek mensupları gibi avukatlar da Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca saat hesabına göre danışmanlık ücreti almaktadırlar.